Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1451-06 3. tétel

2014.11.19

3) Németországból érkezett csoportja számára ismertesse a magyar konyha jellemzőit, tipikus ételeit, a magyar nép étel- és italfogyasztási szokásait! Hasonlítsa össze a magyar konyha jellegzetességeit néhány európai ország konyhájának jellegzetességeivel, étkezési- és italfogyasztási szokásaival!

Információtartalom vázlata

-        A magyar konyha jellemzői

-        A magyar konyha tipikus ételei

-        A magyar nép étel- és italfogyasztási szokásai

-        Legalább két európai ország konyhája jellegzetességeinek bemutatása

-        Étkezési és italfogyasztási szokások Európa más országaiban

 

 

-        A magyar konyha jellemzői

1. sertészsír, vöröshagyma és fűszerpaprika együttes használata
Napjainkban sokszor növényi zsiradékkal váltják ki. A zsírban kioldódnak a hagyma és a paprika illóolajai, ízanyagai.

2. sok sertéshús és sertészsír használata
húsételek: szalonna, füstölt szalonna, kolbász, téliszalámi, sertéskaraj

3. sok tejföl használata
Az ételeinket krémessé, lággyá teszi. 
Ételek: paprikás csirke, borjúpaprikás, káposztás ételek, túrógombóc, túrós csusza

4. sajátos ételkészítési módok: pörkölt, pirítva párolás, rántás, sűrítés
Pörköltalap: sertészsírban párolt hagyma és paprika. Rántással, sűrítéssel levesek, főzelékek készülnek. A tejfölös-lisztes habarás csak ránk jellemző.

5. fűszerei: fűszerpaprika, kapor, tárkony, bazsalikom

 

-        A magyar konyha tipikus ételei

Levesek: húsleves, erőleves, gulyásleves, gombaleves, paradicsomleves, hideg gyümölcsleves, palócleves, Jókai bableves, borleves

Hideg előételek: hideg libamáj zsírjában, kaszinótojás, libamájjal töltött gombafejek, pástétomok

Meleg előételek: töltött tök

Főzelékek: zöldbabfőzelék, zöldborsófőzelék, tökfőzelék, parajfőzelék

Köretek: puliszka, tarhonya, galuska, burgonyagombóc

Saláták: kovászos uborka, uborkasaláta tejföllel, paradicsomsaláta, káposztasaláta, majonézes burgonya, céklasaláta

Meleg halételek: halászlé, fogasszeletek, pontyételek

Húsételek: bélszínjava Budapest módra, hagymás rostélyos, Eszterházy-rostélyos, marhapörkölt, borsos tokány, borjúpaprikás, brassói aprópecsenye, töltött káposzta, székelygulyás, bácskai rizseshús, csikóstokány, rántott csirke, libamáj, őzgerinc, szarvascomb, vadas nyúl, fácánsült

Tészták, édességek: túrós csusza, káposztás kocka, szilvás gombóc, rakott palacsinta, kürtős kalács, Rákóczi-túrós, somlói galuska, rétesek

Italok: minőségi száraz borok, pálinka

 

-        A magyar nép étel- és italfogyasztási szokásai

Komplett magyaros menüsor:

Hideg előétel: hideg libamáj zsírjában

Leves: bográcsgulyás

Meleg előétel: kelvirág vajasmorzsával

Főétel: Brassói aprópecsenye

Desszert: somlói galuska

 

-        Legalább két európai ország konyhája jellegzetességeinek bemutatása

Német konyha:
Jellemző a sok burgonya, szaftos sertés és marhaételek, knédlik és kolbászfélék használata
Szeretik a leves jellegű egytálételeket, melyekbe húsokat, kolbászokat főznek. 
Fűszeres darált húsok, egybesültek és tengeri halak.
Széles választék pékárukból: barna, fekete magos kenyerek.
Sör fogyasztásának nagy hagyományai vannak.

Étkezések:
reggeli: (korán) péksütemények, fekete kenyér felvágottal, magvak
tízórai: kávé, szendvics vagy sós péksütemény
ebéd: (főétkezés) leves + egy fogás (leves híg vagy tört, hússal vagy tejjel)
uzsonna: fontos étkezés, habos kávé, cukrászsütemény
vacsora: (hideg) felvágottak, sertéssonka, saláta

 

Észak-Európa:
reggelire bőségesen
délben szendvicseket esznek (smörgås), vegyes ízelítők halakból, heringből, kaviárból, rákból, kagylókból, tojásból, gombából, felvágottból sonka- és sajtkülönlegességgel, vajas toasttal, barna kenyérrel - svédasztalról.
húsok, vadak, szarvashús - roston 
felfújtak, pudingok, cukrászsütemények
Jellegzetes italuk a skandináv pálinka: akvavit (sör, bor kevésbé kedvelt)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.