Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1451-06 12. tétel

2014.11.19

12.) Németországból érkezett csoportjával Budapestről Hajdúszoboszló felé utaznak autóbusszal. Útközben ismertesse a csoporttal az egészségturizmuson belül a gyógy- és termálturizmus lényegét! Mutassa be Magyarország gyógy-idegenforgalmi adottságait és szerepét a nemzetközi és a belföldi turizmusban! A csoport érdeklődik más gyógyfürdők iránt is, ezért foglalja össze Excel táblázatban a nemzetközi turizmus szempontjából jelentősebb gyógyfürdőinket és - a rendelkezésre álló térkép segítéségével - Budapesttől való távolságukat! Nyomtassa ki, másolja le 5 példányban és adja át az utasoknak!

Információtartalom vázlata

-        A gyógy- és termálturizmus lényege

-        Magyarország gyógy-idegenforgalmi adottságai

-        Gyógy-turizmus szerepe a nemzetközi és a belföldi turizmusban

-        A nemzetközi turizmus szempontjából legjelentősebb gyógyfürdők és azok Budapesttől való távolsága

 

-        A gyógy- és termálturizmus lényege

Gyógyturizmus alatt értjük, ha a turizmusban résztvevő a szabadságidejét felhasználva egészségének helyreállítása, megóvása vagy megtartása érdekében természeti gyógytényezővel rendelkező helyen orvosi irányítással, ellenőrzéssel, rendszeres gyógyászati kezelésben részesül.

A gyógyturizmus az igénybe vett gyógytényezők alapján lehet: gyógyvízre épülő és klimatikus gyógyturizmus, valamint izolált gyógyászat, esetleg idegenforgalmi lehetőséggel kombinálva.

A turista fő motivációját egészségének megőrzése vagy javítása jelenti.

Jellemzői: 
- A tartózkodási idő általában hosszabb (8-10 nap), mint a hagyományos turizmusban megszokott (3-5 nap
- Jellemző a magas színvonalú szolgáltatásokra való igény
- Nem szezonális
- A kiegészítő szolgáltatásokat és programokat intenzíven igénybe veszik.
- Átlagosan 30%-kal többet költenek az egészségturizmus résztvevői, mint a hagyományos turisták

Kategóriái: 
- hagyományos gyógyüdülés
- wellness üdülés
- fitness üdülés
- élményfürdőzés (családi)

 

-        Magyarország gyógy-idegenforgalmi adottságai

Magyarország rendkívül gazdag termál- és gyógyvizekben. Területének 70%-a alatt található termálvíz. Több, mint 1000 forrás ismert, ebből több, mint 300 dokumentáltan gyógyhatású.

Budapest területén 123 gyógyforrás található. Ezek a vizek alkalmasak betegségek kezelésére, rehabilitációra, kondicionálásra és fürdőzésre.

Hazánk gyógyfürdő kultúrájára az ókori római, majd ottomán török fürdőkultúra gyakorolt hatást. A gyógyfürdőkre sok helyen gyógyszállók épültek.

A terület fejlesztése a gyógyintézményekre, de egyre erősebben az egészségmegőrzésre, wellnessre, élményfürdőkre irányul.

 

-        Gyógy-turizmus szerepe a nemzetközi és a belföldi turizmusban

Magyarországon nagy jelentősége van a gyógyturizmusnak: minden hetedik hazánkba látogató vendég felkeres valamilyen gyógy- vagy termálfürdőt. Az ország szállodai férőhelyeinek 14%-a gyógyszállókban van. A legtöbb ilyen célból érkező vendég Ausztriából, Németországból, Franciaországból és Japánból jön.

Egy vidék idegenforgalmi adottságait és értékeit először a hazai lakosság fedezi fel, alakítja feltételeit és az igénybevétel lehetőségeit. A külföldi turisták is elsősorban azokat a helyeket keresik fel, ahová a hazai lakosok is szívesen és rendszeresen járnak, mert feltételezik, ők jobban tudják mit érdemes meglátogatni.

 

-        A nemzetközi turizmus szempontjából legjelentősebb gyógyfürdők és azok Budapesttől való távolsága

Magyarország legjelentősebb gyógyfürdői:

Budapesten: Gellért, Király, Lukács, Rudas, Széchenyi, Rác, ORFI, Danubius Termál Hotel, Margitsziget, stb.

Vidéken: Balf, Balatonfüred, Debrecen, Eger, Gyula, Hajdúszoboszló, Harkány, Hévíz, Miskolctapolca, Sárvár, Zalakaros, stb.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.